A A A K K K
для людей із порушенням зору
Недригайлівська громада
Сумська область, Роменський район

Вшанували жертв політичних репресій

Дата: 21.05.2018 14:19
Кількість переглядів: 521

20 травня 2018 року в Україні відзначався День вшанування жертв політичних репресій. В селі Хоружівка на подвір’ї храму Андрія Первазванного  біля пам’ятного знаку видатного військового діяча доби УНР, незламного борця за волю України Івана Литвиненка  зібралися жителі села, щоб вшанувати пам'ять видатного земляка.

   Серед них був правнук І.Д.Литвиненка, Будяк Вячеслав Володимирович.  В.о. старости Гордієнко О.М. у своєму виступі зазначила, що 4 січня (за новим стилем 17 січня) 1891 року народився Іван Данилович Литвиненко у сім’ї селян Данила Костянтиновича і Анастасії Кузьмівни.  Під час першої Світової війни Іван Литвиненко – офіцер царської армії. З 1917 року – в Армії Української Народної Республіки. Отримав ранг полковника, нагороджений Залізним Хрестом. Перша його посада в українській армії командир  куреня 1-го Київського вартового полку. Далі він відомий, як помічник  командира, командир 1- го Запорозького пішого полку ім.гетьмана П. Дорошенка. За твердженням Романа Коваля героєм бою за місто Вознесенськ був командир Збірного  запорозького  кінного полку ім.. Богдана Хмельницького Іван Литвиненко. Подальша доля полковника Литвиненка пов’язана з командуванням 2-ю бригадою 1-ї  Запорізької стрілецької дивізії Армії УНР, згодом  він-голова військової делегації до Добровольчої армії  генерала П.Врангеля.  Історія  замовчує  те, де і за яких обставин Іван Литвиненко став професійним військовим розвідником. Тож подальша діяльність полковника-ветерана була тісно пов’язана з контррозвідкою Державного Центру УНР.  У червні 1927р. Литвиненко був направлений на посаду керівника  розвідувального пункту у Могиляни, а з осені 1928р. -  у Рівне,  де і закінчив свою розвідувальну діяльність у 1935р. Потому   Литвиненко перебрався до Варшави і до січня 1936р.перебував у розпорядженні іншого відомого  контррозвідника  Всеволода Змієнка. Зарекомендував себе як палкий патріот трудової України, відважний вояк, далекозорий політик, найщиріший товариш. На початку Другої Світової війни живе і працює на Волині і Поліссі на різних робітничих посадах очевидно з метою конспірації. У вересні 1943 року Іван Литвиненко ще з двома колишніми полковниками армії УНР переходить до Української повстанської Армії. Пізніше був виявлений і заарештований органами НКВД. Подальша доля його невідома, але можна здогадуватись, що з катівень він живим не вийшов.

22 січня 2007 року у День Соборності України в селі Хоружівка встановлений пам’ятний знак на честь військового діяча доби УНР, незламного борця за волю України, полковника Литвиненка Івана Даниловича.  Його ім’ям названо  вулицю , де він народився та виріс, де проживали його близькі родичі.

У цей день до пам’ятного знаку Литвиненку І.Д. були покладені квіти та вінок. Хвилиною мовчання була вшанована його пам'ять. Настоятель храму отець Сергій відслужив поминальну панахиду.

 

Завідуюча Хоружівською сільською бібліотекою Дериземля Л.М.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь