A A A K K K
для людей із порушенням зору
Недригайлівська громада
Сумська область, Роменський район

Голодомор – чорна сповідь моєї Вітчизни. Відбулися заходи у старостинських округах та бібліотечних закладах

Дата: 25.11.2019 11:13
Кількість переглядів: 404

 Голод… Це страшне слово повертає нас у далекі 1932 – 1933 роки. Український народ у смутку і скорботі доземно схиляє голови, вшановуючи пам’ять мільйонів його жертв, засуджуючи творців цієї чорної сторінки в історії України.

У комунальному закладі «Недригайлівська публічна бібліотека» спільно з учнями 7-В класу Недригайлівської спеціалізованої ЗОШ І – ІІІ ступенів (опорний заклад) (класний керівник Іван Скиданенко) відбулася  історико – документальна година  «Голодомор – чорна сповідь моєї Вітчизни». Ведуча заходу Раїса Швидка  зазначила, що в історії українського народу є трагічні сторінки, що примушують стискатися людські серця. І одна із найстрашніших   – Голодомор . Діти  дізналися про причини і наслідки цієї трагедії, переглянули  відео – спогад  «Вбиті голодомором». Методист  звернула увагу присутніх  на книжкову виставку - інсталяцію «Тоді нас міг врятувати хліб, тепер нас врятує пам’ять», яка діє в читальній залі закладу.

         До Дня пам’яті жертв голодоморів у Маршалівській, Кулішівській та Гринівській сільських бібліотеках - філіях  проведені хвилини – спомини  для всіх груп читачів «У руках, що виростили хліб, не залишили і зернини…»

         Години скорботи «І пам’яті свіча не згасне…» пройшли в Іваницькій та Хоружівській сільських бібліотеках – філіях. Завідувачі бібліотек – філій  розповіли присутнім про голодомор 1932-1933 років, привели жахливі цифри геноциду, запропонували переглянути книги на тему: «Голод в Україні: сторінки історії».

У селі Хоружівці вшанували пам'ять жертв голодомору біля меморіалу "Трагічні жнива". У скорботному мітингу взяли участь жителі громади. Ведучі  розповіли про страшні події, які відбулися в Україні у 1921-1923, 1932-1933, 1946-1947 роках. Із жалобною промовою виступила в.о. старости Хоружівського старостинського округу Ольга Гордієнко.

Пройшли жалобні заходи і в селі Кулішівка біля пам’ятного знаку жертвам голодомору. Староста Кулішівського старостинського округу Юрій Короткий  у своїй промові зазначив: «Не оминула ця трагедія і Кулішівського старостинського округу. Найбільш померлих виявлено в с. Костянтинів. У кожній сім'ї було своє горе. Вічна пам'ять безвинно загиблим від сталінсько-тоталітарного режиму. Щоб подібне ніколи не повторювалося».

Уже традиційно  у селі Іваниця біля пам’ятного знаку жертвам голодомору  пройшов мітинг – реквієм «Не знає пам’яті буття».  Жителі села та громадськість  поклали символічні композиції  з квітів та колосків  до підніжжя меморіалу, запалили лампадки та хвилиною мовчання вшанували пам’ять про тих, хто прийняв мученицьку смерть від голоду.

У селі Гринівка також пройшов мітинг та покладення квітів за участю громадськості села. На заходах виступила  в.о. старости Гринівського старостинського округу Галина Черевко.

Акцію «Голодомор вчора – пам'ять сьогодні» провели у селі Маршали, поклавши траурні вінки до пам’ятного знаку.

У всіх старостатах пам'ять померлих від голоду вшанували хвилиною мовчання, а о 16.00 долучилися до акції "Запали свічку".

         Кажуть, що минуле не належить нікому зокрема. Воно — надбання нинішніх і майбутніх поколінь, бо саме їм належить винести з нього всі найсерйозніші уроки, щоб подібні людські трагедії не повторилися. Ніде і ніколи!

Фото без опису

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь