A A A K K K
для людей із порушенням зору
Недригайлівська громада
Сумська область, Роменський район

ДО УВАГИ ГРОМАДЯН, ЯКІ САМОСТІЙНО ОБРОБЛЯЛИ У МИНУЛОМУ РОЦІ ЗЕМЕЛЬНІ ДІЛЯНКИ ПЛОЩЕЮ ПОНАД 2 ГА, ТА РЕАЛІЗОВУВАЛИ ВИРОЩЕНУ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКУ ПРОДУКЦІЮ МАЮТЬ ЗАДЕКЛАРУВАТИ ДОХОДИ

Дата: 12.04.2021 13:52
Кількість переглядів: 425

Порядок декларування доходів, одержаних фізичними особами, регулюється нормами Податкового кодексу України (далі – ПКУ), відповідно до норм якого подавати податкові декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація) необхідно і громадянам, які отримали дохід від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, зібрана та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, сукупний розмір яких перевищує 2 гектари, наданих їй для ведення особистого селянського господарства та/або земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості) (п.п. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 ПКУ).

Крім того, при отриманні у 2020 році доходів від надання в оренду (суборенду, емфітевзис) земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю іншій фізичній особі – орендарю, яка не є податковим агентом (самозайнятою особою), орендодавець (громадянин) визначає свої податкові зобов’язання за результатами такого року у річній Декларації та сплачує податок на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) з таких доходів за своєю податковою адресою.

Звертаємо увагу, що доходи від продажу сільськогосподарської продукції, самостійно вирощеної фізичною особою на власних земельних ділянках площею понад 2 гектари, та доходи від надання власних земельних ділянок в оренду іншій фізичній особі, підлягають оподаткуванню ПДФО за ставкою 18 % та військовим збором за ставкою 1,5 %.

Термін подання декларації за звітний (податковий) 2020 рік до 01.05.2021 року.

Платник податків може обрати зручний для себе спосіб подачі податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація):

- особисто або уповноваженою на це особою;

- надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

- засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.

Враховуючи низку обмежень, зокрема і в роботі державних податкових інспекцій через карантинні обмеження, декларацію про доходи краще подавати в електронному вигляді.

Потенційні декларанти можуть зареєструватися в Електронному кабінеті (https://cabinet.tax.gov.ua/), попередньо отримавши кваліфікований електронний підпис.

Фізичні особи, які самостійно обробляють земельні ділянки (паї) площею понад 2 гектари та отримують доходи від продажу власної сільськогосподарської продукції, мають можливість здійснювати таку діяльність з вирощування сільськогосподарських культур, зареєструвавшись суб’єктами господарювання – фізичними особами підприємцями, зі сплатою відповідних податків і зборів до бюджету та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування – до відповідних цільових фондів, згідно з вимогами чинного законодавства.

Самостійно сплатити узгоджені податкові зобов'язання платники податку зобов'язані до 1 серпня року, що настає за звітним (п. 179.7 ст. 179 ПК).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь