A A A K K K
для людей із порушенням зору
Недригайлівська громада
Сумська область, Роменський район

ЗГАДАЙМО ТИХ, ХТО МАВ У СЕРЦІ УКРАЇНУ ТА МРІЯВ ПРО ЇЇ СВОБОДУ

Дата: 16.05.2021 11:09
Кількість переглядів: 306

Сьогодні День пам'яті жертв політичних репресій. Це щорічний національний пам'ятний день в Україні, що припадає на третю неділю травня. 

Кількість жертв політичних репресій в Україні досі неможливо підрахувати. Десятки тисяч людей було розстріляно, сотні тисяч пройшли в’язниці, заслання, табори, примусово проходили психіатричне лікування.

Політичні репресії в Україні розпочалися із першої спроби встановлення радянської влади – з початку 1918 року, а закінчилися у другій половині 1980-х рр. Терор носив цілеспрямований, організований характер, уразив практично всі верстви української нації – інтелігенцію, військовиків, політиків, діячів церкви, культури та мистецтва, та найбільше вдарив по селянству.

Радянська влада намагалася приховати сліди своїх злочинів. Місця поховань ставали режимними об’єктами, місцевість розрівнювали бульдозерами, доступ до відповідних архівів був заборонений.  

Одним із символів тих подій став Биківнянський ліс під Києвом.  Це найбільше в Україні місце масових поховань жертв комуністичних політичних репресій. За різними даними, свій останній спочинок тут знайшли від 15 до понад 100 тисяч осіб, закатованих під час допитів або ж розстріляних у позасудовому порядку.

Наслідками комуністичного терору 1930-х років в Україні стало знищення політичної, мистецької та наукової еліти, деформація суспільних зв’язків, руйнування традиційних ціннісних орієнтацій, поширення суспільної депресії й денаціоналізація.

Масові репресивні операції у 1937–1938 роках, мали завершити двадцятилітню боротьбу з «соціально-ворожими елементами», упокорити населення шляхом масового терору, утвердити авторитарний стиль керівництва та здійснити «кадрову революцію». Підставою для розгортання терору була теза про загострення класової боротьби в міру успіхів соціалістичного будівництва.

Це категорично неприйнятні  явища у цивілізованому світі!

Людина, то є найвища цінність!
 
Любов до рідної землі, прагнення її зихистити, не може бути злочином.

Вічна пам’ять усім жертвам репресій, похованим у Биківнянському лісі, у інших місцях розстрілів в Україні і за її межами!

Слава Україні!

З повагою до всіх 

Недригайлівський селищний голова          Костянтин ВОЛКОВ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь