A A A K K K
для людей із порушенням зору
Недригайлівська громада
Сумська область, Роменський район

«ВЕЧОРНИЦІ-ЗОРЯНИЦІ - ЧАРИ ВЕЧОРОВІ»

Дата: 17.12.2019 08:26
Кількість переглядів: 1268

З-поміж найбільших зимових свят, мабуть, найвеселішим та найочікуванішим є і зали-шається свято Андрія - вечір та ніч проти тринадцятого грудня. За українським звичаєм, молодь збиралася в одній хаті на великих вечорницях і влаштовувала там усілякі дійства - починаючи ворожіннями та закінчуючи забавами і співами. Зазвичай вечорниці тривали всю ніч, оскільки наступного разу молоді люди могли поспілкуватися тільки на гуляннях напередодні Різдва.

  З метою відродження українських народних свят і традицій у день святого Андрія місцеві аматори сцени Хоружівського сільського Будинку культури та учні Хоружівського НВК порадували односельчан Андріївськими вечорницями. Українські театралізовані вечорниці розпочались, як тільки до званої оселі посходились гості. Одне задоволення  - милуватись українською вишивкою та хатою, в якій стоїть прибрана піч, а на ній – всілякі смаколики. Дійство провели за давніми українськими звичаями. На святі панував дух жартів та веселощів, лилась повноводною рікою пісня. Бо які ж вечорниці без неї, веселої, дорогої нам з дитинства української народної пісні? А які вечорниці без українських танців?

    Весела забава тривала протягом двох годин. Як і годиться, ведуча (Людмила Тютюнник) запросила всіх до української світлиці на Андріївські вечорниці.Першими до оселі? дбайли-вої господині (Світлана Гавришенко) завітали молодиці (ролі виконали: Віра Шмат, Алла Будяк, Світлана Лихненко, Оксана Омельченко, Людмила Дериземля, Людмила Доценко, Тетяна Григоренко, Юлія Довбня, Оксана Пономаренко) та дівчата (Неля Будяк, Руслана Коротка, Каріна Тютюнник, Віка Ростока, Аня Харенко, Ліна Малько, Віка Кращенко, Іванна Свида) з дзвінкими піснями. До приходу хлопців дівчата пекли калиту, ворожили, вгадуючи свою долю. Щоб дізнатися про те, хто першим вийде заміж, дівчата змагалися за фінішування свого чобітка. Спрогнозувати майбутнє кохання і те, яким воно буде, мала на меті забава «Перли, перстень чи хустинка?» Під тарілки ховали сім предметів, а дівчата обирали одну зі «схованок». З гучним та веселим норовом не забарилися й хлопці (Діма Пономаренко, Сергій Ярмоленко, Віталій Пшінник, Даніл Стадніченко, Діма Проненко)

і принесли з собою жарти та сміх, якими потім підбадьорювали дівчат. Головним атрибутом свята була калита – символ Сонця, щастя, достатку, добробуту та надії. Бажаючих вкусити калиту, «коцюбинських», виявилося чимало. Того, хто її кусав, пан Калитинський вимазував сажею. Потім хлопці пригощали дівчат бубликами. Свято було захопливим і цікавим.

Всі присутні мали змогу поринути у світ давніх традицій святкування Андріївських вечорниць. Усі учасники вечорниць могли скуштувати традиційні українські страви від господині: вареники, яблука, кашу, пиріжки з капустою, маком та сиром, які манили своїм чудовим запахом і від різноманітності яких розбігались очі. Вдосталь наспівавшись, повеселившись, та ситно поївши, гості розходились по домівках, з нетерпінням чекаючи наступних посиденьок.

     Глядачі  мали змогу доторкнутися до минувшини, поринути в атмосферу загадковості вечора на Андрія, відчути красу та поезію давніх обрядів та  особисто взяти активну участь

у різноманітних конкурсах та традиційних ворожіннях. Усі присутні були приємно вражені цікавою і пізнавальною драматургією програми (драматичний гурток, кер.С.Гавришенко), веселими та запальними танцями (танцювальний колектив «Імпульс», кер.А.Малько), щедрою гостиною. Народні пісні (вокальний жіночий анс. «Сусідоньки», кер.Л.Доценко), щирий сміх, приємна атмосфера залишили незабутні враження і теплий спогад.

  На Андріївських вечорницях учасники дійства ще раз довели, що у нашого народу багаті та цікаві обряди та традиції, залишені в спадок від наших бабусь і дідусів. Їх потрібно пам’ята-ти та шанувати, адже щасливого майбутнього ми можемо досягти лише пам’ятаючи наше славне минуле.

     Працівники Хоружівського Будинку культури висловлюють велику подяку вчителям та учням Хоружівського НВК за допомогу у проведенні Андріївських вечорниць.

Фото без опису

 

                                                     Людмила Доценко, керівник художній

                                                     Хоружівського сільського Будинку культури-філії

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь