A A A K K K
для людей із порушенням зору
Недригайлівська громада
Сумська область, Роменський район

Патронатна сім’я – сучасна альтернатива сімейному вихованню

Дата: 13.05.2020 13:48
Кількість переглядів: 437

15  травня в усьому світі відзначають день сім’ї. Це свято в Україні досить молоде, почали його святкувати з 2012 року. Сім'я для кожної людини є дуже важливою для життя. Діти повинні рости в рідній сім’ї, з мамою і татом. Адже сім’я є тим природним середовищем, де відбувається розвиток особистості дитини. Батьки  –  це  першовихователі,  які  турбуються  про  здоров’я,  духовний  та моральний  розвиток  своїх  чад,  передають  свій  досвід  взаємодії  з  людьми  та природою, готують дітей до самостійного життя та праці. В  переддень відзначення в Україні дня сім’ї хотілося б поговорити про досить нову сімейну форму, як патронатна сім’я. Враховуючи теперішню ситуацію в Україні, послуга сімейного патронату набуває ще більшої актуальності та значимості.

         Патронатні вихователі – унікальна для України професія, що з'явилася в рамках соціального експерименту, розпочатого Партнерством «Кожній дитині» у 2009 році. Постановою Кабінету Міністрів України у березні 2017 року №148 «Деякі питання здійснення патронату над дитиною»  визначено вимоги до патронатних вихователів, їх права, розмір грошового забезпечення та соціальної допомоги на влаштованих в сім’ї патронатних вихователів дітей.

         У світі робота патронатними прийомними батьками – це поширена і дуже почесна практика.  Патронатні батьки проходять спеціальну підготовку – навчальний курс, який дозволяє опанувати всі нюанси роботи з дітьми, які через складні життєві обставини не можуть бути з рідними мамою і татом.

         Патронат над дитиною, або сімейний патронат – це: тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин. Запровадження патронату над дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах дасть змогу кожній такій дитині реалізувати право на догляд і виховання у сімейному середовищі.

         Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має досвід виховання дитини, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму  (або найманому) помешканні та стан здоров’я якого дозволяє забезпечувати догляд та виховання дітей. Обов’язковими умовами створення патронатної сім’ї є :

патронатний вихователь повинен бути офіційно безробітним;

у нього/неї повинен бути помічник (зазвичай член сім’ї, що проживає     

разом – чоловік, батьки, повнолітні діти);

і вихователь, і помічник проходять обов’язкове навчання за тренінговою 

програмою підготовки сімей кандидатів у патронатні вихователі.  

         За умови успішного проходження навчання кандидату в патронатні вихователі та члену його сім’ї видається довідка про проходження навчання та рекомендації про можливість надання послуги патронату над дитиною, після чтого орган опіки та піклування протягом місяця укладає з кандидатом у патронатні вихователі договір про надання послуги з патронату над дитиною.

           До сім’ї патронатного вихователя можуть бути влаштовані діти, які потрапили в складні життєві обставини, а саме:

новонароджені діти, залишені в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоровя, або яких відмовилися забрати батьки чи інші родичі;

підкинуті, знайдені діти;

безпритульні діти;

діти з сімей, в яких існує загроза їх життю та здоровю;

діти, які зазнали насильства, жорстокого поводження;

діти, батьки або особи, які їх заміняють, померли, безвісно відсутні;

інші діти, які за різних обставин певний час не можуть перебувати у власній сімї або їхні батьки чи особи, які їх заміняють, не можуть піклуватись про них.

Одночасно під патронат (в одну патронатну сім’ю) влаштовується виключно один випадок: діти (не залежно від їх кількості), які є братами-сестрами, або до влаштування під патронат проживали в одній родині.    До сім’ї патронатних вихователів можуть бути влаштовані діти віком від народження до 18 років.

         Оптимальний термін перебування дитини в патронатній сім’ї визначається відповідно до індивідуальних потреб дитини, виявлених обставин та їх впливу на стан дитини та не повинен перевищувати 3 місяці. В особливих випадках, за рішенням органу опіки та піклування, термін перебування під патронатом може бути подовжений, однак загалом не повинен бути більшим за 6 місяців.

          За надані послуги з догляду та виховання дитини патронатному вихователю виплачується заробітна плата в розмірі 5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць (на сьогодні – 10510грн. «на руки»), у разі коли в сім’ю патронатного вихователя влаштовується дитина до 1 року, дитина з інвалідністю, де одночасно двоє і більше дітей, розмір грошового забезпечення збільшується на 10 % за кожну дитинну. Крім того, виплачується соціальна допомога на дитину  в розмірі 2,5 прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку на місяць (на сьогодні - для дітей до 6 років 4447 від 6 до 18 – 5545 грн.), а для дітей з інвалідністю - 3,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку на місяць.  Тобто, щомісяця  патронатна сім’я отримає від держави не менш ніж 15 тис. гривень на кожну влаштовану в сім’ю патронатного вихователя дитину, а також професійну підтримку та допомогу. За період, який дитина перебуватиме у сім’ї, будуть сплачені страхові внески і він буде включений до страхового стажу під час призначення пенсії. Та найголовніше: ви отримаєте  любов та тепло дитячих сердець, які так потребують батьківської підтримки.  Тож запрошуємо до співпраці усі небайдужі родини, які готові поділитися сімейним теплом з дітьми, які мають ризик залишитися без батьківського піклування та потребують тимчасової підтримки. Комусь треба починати цю благородну справу, показати приклад. Можливо, тоді інші сім’ї перестануть боятись любити дітей-сиріт та здаля їх жаліти.

            Відповіді на всі питання, які вас зацікавили про патронатні сім’ї, можна отримати у відділі праці та соціального захисту населення Недригайлівської селищної ради, або за телефоном: 5-23-56. Будемо раді співпраці.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь