A A A K K K
для людей із порушенням зору
Недригайлівська громада
Сумська область, Роменський район

РОМАН ГРИЩЕНКО: ЇХ КІЛЬКІСТЬ НЕМОЖЛИВО ВИРАХУВАТИ, ЇХ ТРАГЕДІЮ НЕ МОЖНА ЗАБУВАТИ

Дата: 18.05.2020 15:20
Кількість переглядів: 238

Шановні жителі Сумщини!

Лише вчора ми вшановували пам’ять жертв політичних репресій, а сьогодні відзначаємо іншу трагічну дату – річницю трагічної депортації кримськотатарського народу з його історичної батьківщини – з Криму, здійснену упродовж 18-21 травня 1944 р.

Скільки їх було… Десятки тисяч, мільйонів… Сьогодні ніхто не назве точну кількість жертв політичних репресій, що проводив радянський режим. Українці, поляки, кримські татари… Деякі фахівці вважають, що за період від початку 1920-х і до кінця 1980-х років в Україні було заарештовано майже півтора мільйона осіб (з них понад 50% – українці). Величезну кількість із них було розстріляно, всі інші пройшли тюрми, заслання, каторгу, табори, примусово побували в психіатричних лікарнях.

У часи Радянського Союзу ефективним методом терору була депортація цілих народів. Усього, згідно з офіційними даними, з Криму було депортовано 191 044 кримських татар. У ході виселення, перевезення і в перші роки після депортації загинуло приблизно 46,2 %, тобто майже кожен другий.  У переважній більшості це були жінки і діти».

Кримських татар депортували у віддалені райони Сибіру, Уралу, Середньої Азії, де вони опинилися без документів, в умовах комендантського режиму, без права пересування навіть з метою пошуку загублених при виселенні сімей. А 24 червня того ж року їх долю розділили понад 15 тисяч греків, 12,4 тисячі болгар, 9,6 тисячі вірмен.

І навіть попри те, що у 2020 році у зв’язку з карантином не було жалобних заходів з нагоди трагічних сторінок нашої історії, ми не можемо мовчати про ці злочини і не вшановувати пам'ять їх жертв. Ми повинні говорити вголос, що репресивній політиці комуністичного режиму не місце у цивілізованому світі. І зараз ми маємо підтримати кримських татар, які опинилися у вкрай скрутному становищі в окупованому Криму, який є і буде невід’ємною складовою України, так само, як кримськотатарський народ – органічною частиною українського народу.

Також ми маємо винести свої уроки, робити все необхідне для єдності українського суспільства навколо ідеї збереження національної пам’яті, захисту та розбудови держави, а також зміцнення засад демократії заради подолання сучасних гібридних загроз.

 

З повагою

       

Голова Сумської обласної

державної адміністрації                                                                                                                  Роман ГРИЩЕНКО

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь