Недригайлівська громада
Сумська область, Роменський район

Про необхідність оформлення громадянами прав на земельні ділянки (городи), розташовані за межами населених пунктів

Дата: 19.05.2020 15:46
Кількість переглядів: 2086

Чому потрібно оформити документи на право власності чи користування земельними ділянками (городами)?

Якщо  особа не має документа про право власності чи користування на земельну ділянку, то фактично вона не має права нею користуватися.

Згідно норм статей 125, 126 Земельного кодексу України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав та оформлюється відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

 

Чому слід прискорити оформлення документів на право власності чи користування земельними ділянками (городами) розташованими за межами населених пунктів?

Без правовстановлюючих документів громадянин не зможе захистити свої права у разі, якщо на його землю хтось претендуватиме.

На засіданні постійної комісії з питань земельних відносин, архітектури, будівництва та екології селищної ради 04.05.2020 з метою посилення контролю у сфері земельних відносин та ноповнення бюджету селищної ради було прийнято рішення звернутися до жителів громади з рекомендаціями, привести у відповідність до норм чинного законодавства документацію на земельні ділянки (городи), які розташовані за межами населених пунктів селищної ради та знаходяться у комунальній власності селищної ради. Тобто, населенню рекомендовано у місячний термін з моменту публікації цієї статті у засобах масової інформації звернутися до селищної ради з заявою про оформлення права власності чи користування на земельні ділянки (городи), адже фактично їх городи розташовані на землях комунальної власності. Відповідно до наказу Головного управління Держгеокадастру у Сумській області від 22.12.2018 «Про передачу земельних ділянок державної власності у комунальну власність» ці земельні ділянки, які мають цільове призначення – землі сільськогосподарського призначення, 16.00 – землі запасу, у користуванні не перебувають, а отже, кожен бажаючий може написати заяву до селищної ради про надання дозволу на виготовлення документів із землеустрою для формування таких земельних ділянок та оформлення права власності чи користування ними відповідно до чинного законодавства, навіть якщо такі ділянки фактично являється людськими городами та засіяні.

Якщо громадянин не звертається до селищної ради у зазначений строк для формування цих земельних ділянок та оформлення права власності чи користування ними, селищна рада може надати їх у власність чи користування іншим особам.

 

Які документи необхідно подати до селищної ради для приватизації городу?

Крім ксерокопії паспорта, ідентифікаційного номеру, викопіювання бажаного місця розташування земельної ділянки, необхідним документом, який потрібно додати до заяви, є рішення органу місцевого самоврядування про надання у власність або постійне користування земельної ділянки (ці рішення приймалися до 1 січня 2002 року) чи розпорядження голови райдержадміністрації про надання дозволу на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність (ці рішення приймалися з 1 січня 2002 року). Також громадянин, який отримав один із вищезазначених документів на земельну ділянку, але не приватизував її, у заяві на формування чи оформлення права власності на земельну ділянку вказує фактичну площу городу, яка зазначена у рішенні органу місцевого самоврядування або органу виконавчої влади, а не максимальну площу 2,0 га.

Якщо у громадянина наявне рішення органу місцевого самоврядування про надання у постійне користування земельної ділянки, йому необхідно зареєструвати цю земельну ділянку шляхом отримання державного акту на право постійного користування землею (земельною ділянкою).

 

Скільки разів можливо приватизувати земельну (город) ділянку для ведення особистого селянського господарства.

Важливо знати, що згідно з Земельним кодексом України громадянин може один раз безоплатно отримати у власність одну земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства. Виняток становить, якщо громадянин України, який реалізував своє право на безоплатну приватизацію земельної ділянки для ведення особистого підсобного господарства в розмірі менше 2,0 гектара, має право на збільшення земельної ділянки в межах норм, установлених статтею 121 Земельного кодексу України для ведення особистого селянського господарства.

Наприклад, якщо ви приватизували земельну ділянку для ведення особистого підсобного господарства площею 0,20 га до 1 січня 2002, то ви маєте право приватизувати ще 1,8 га з цільовим призначенням для ведення ОСГ.

 

Що робити, якщо громадянин не бажає приватизувати свій город або брати його у користування?

У такому випадку громадянину потрібно  подати до селищної ради заяву про відмову у користуванні земельною ділянкою. До заяви додаються копії рішення органу місцевого самоврядування про надання у власність або постійне користування земельної ділянки чи розпорядження голови райдержадміністрації про надання дозволу на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність. У разі відсутності будь-якого з перерахованих рішень, перевіряється інформація щодо наявності земельної ділянки та підстав щодо набуття у приватну власність чи користування нею. Після цього питання виноситься на розгляд сесії селищної ради для прийняття відповідного рішення.

Якщо у громадянина відсутні необхідні документів чи відомості про право власності чи користування городом, громадянин не може відмовитися від городу, адже юридично він йому не належить. У цьому випадку така земельна ділянка може бути надана у користування чи власність іншим юридичним чи фізичним особам у встановленому законом порядку, як вільна ділянка.

 

Начальник відділу земельних

відносин селищної ради Сергій Волохов

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь