A A A K K K
для людей із порушенням зору
Недригайлівська громада
Сумська область, Роменський район

30 липня - Всесвітній день протидії торгівлі людьми

Дата: 30.07.2020 09:46
Кількість переглядів: 245

         У 2013 році Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй проголосила 30 липня Всесвітнім днем протидії торгівлі людьми, зазначивши, що в цей день необхідно підвищувати рівень поінформованості громадян стосовно глобальної проблеми торгівлі людьми і привертати увагу до важкого становища жінок, чоловіків і дітей, які стали жертвами цього злочину, а також заохочувати людей активно допомагати постраждалим і протидіяти торгівлі людьми.

Торгівля людьми – це форма сучасного рабства та порушення прав людини, від  якої потерпають чоловіки, жінки та діти, та яка не втрачає актуальності у ХХІ ст. для жодної країни світу, включаючи Україну. Маніпулюючи бажаннями та намірами людей, їх ошукують та експлуатують. 

Термін „торгівля людьми” передбачає різні види та форми експлуатації людини, які наводяться як міжнародними нормативно-правовими документами, так і законодавством України. Відповідно до Закону України „Про протидію торгівлі людьми”, торгівля людьми - здійснення незаконної угоди, об’єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, у тому числі сексуальної, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від іншої особи, що відповідно до Кримінального кодексу України визнаються злочином. Існує багато причин торгівлі людьми, які є комплексними та взаємопов’язаними. Слід зазначити, що жертвою торгівців людьми може стати будь-яка особа, незалежно від віку та статі.  

Основними уразливими категоріями осіб, які відносяться до групи ризику потрапити до торгівців людьми є:

  • незаміжні жінки, самотні матері, розлучені особи;

- молодь, діти вулиці, діти-сироти, вихідці з неблагополучних сімей;

- сільське населення;

- внутрішньо переміщені особи;

- іноземні громадяни – трудові мігранти;

- особи, які зазнали насильства, у тому числі сексуального;

- бідні, малозабезпечені особи;

- особи з проблемами психічного здоров’я.

Найбільш вразливими до торгівлі людьми категоріями населення є:

  • жінки у віці 18-26 років, у першу чергу, незаміжні (вразливі до сексуальної експлуатації);
  • чоловіки у віці 25-60 років, у першу чергу, одружені (вразливі  до трудової експлуатації);
  • діти у віці 13-18 років, у першу чергу, дівчатка з неповних та реструктурованих сімей (коли один із батьків нерідний). 

Торгівля людьми - злочин, за вчинення якого в Україні передбачено кримінальну відповідальність на строк до 15 років позбавлення волі. Торгівля людьми є третім за прибутковістю видом злочинної діяльності, після продажу зброї та наркотиків. 

Для успішного попередження торгівлі людьми надзвичайно важливо захищати права постраждалих і надавати їм підтримку. Це передбачає захист їхнього особистого життя, а також ряд адміністративних заходів для оформлення їхнього перебування у країні призначення із наданням безпечного житла та доступу до психологічної, медичної, юридичної та соціальної допомоги.


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь