A A A K K K
для людей із порушенням зору
Недригайлівська громада
Сумська область, Роменський район

СІМЕЙНІ ФОРМИ ВИХОВАННЯ

Дата: 18.02.2021 14:39
Кількість переглядів: 1792

Найбільшою цінністю кожної країни, кожної нації є діти – це її майбутнє. Яке це щастя виховуватися в родині, коли є батьки! І яке це страшне випробування для дитини, позбавленої родини! На сьогоднішній день одними з пріоритетних напрямів влаштування  дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування є прийомна сім’я,  дитячий будинок сімейного типу, патронат над дитиною.

Прийомна сім’я

Прийомна сім’я – це сім’я або особа, що не перебуває в шлюбі, яка добровільно взяла із закладів для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, від 1 до 4 дітей на виховання та спільне проживання на свою житлову площу, за наявності відповідних санітарно-гігієнічних та побутових умов. Ті, хто прийняв дітей у прийомну сім’ю, є прийомними батьками, а влаштовані діти — прийомними дітьми. Діти перебувають у прийомній родині до досягнення 18-річного віку, а в разі продовження навчання — до 23 років або до закінчення навчання.

Між прийомними батьками та органом опіки та піклування на підставі рішення виконкому укладається двосторонній договір про влаштування дитини на виховання та спільне проживання у ПС.

За прийомними дітьми зберігається статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, а також пільги і державні гарантії, передбачені законодавством для дітей цієї категорії.

Розмір щомісячної державної соціальної допомоги на кожну прийомну дитину дорівнює двом прожитковим мінімумам на дитину відповідного віку.

Батькам-вихователям виплачується грошове забезпечення у розмірі 35% двох прожиткових мінімумів на кожну дитину.

Дитячий будинок сімейного типу

Дитячий будинок сімейного типу (ДБСТ) - це окрема сім'я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, для забезпечення сімейним вихованням та спільного проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей у ДБСТ не повинна перевищувати 10 осіб, враховуючи рідних.

Діти проживають і виховуються у ДБСТ до досягнення 18-річного віку, а у разі продовження навчання у професійно-технічному, вищому навчальному закладі I-IV рівнів акредитації - до його закінчення.

За вихованцями ДБСТ зберігається статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, а також пільги і державні гарантії, передбачені законодавством.

Розмір щомісячної державної соціальної допомоги на кожну дитину дорівнює двом прожитковим мінімумам на дитину відповідного віку.

Батькам-вихователям виплачується грошове забезпечення у розмірі 35% двох прожиткових мінімумів на кожну дитину.

Сімейний патронат

Патронат над дитиною (сімейний патронат) – це професійна комплексна послуга, що передбачає: тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, батьками складних життєвих обставин (насильство, бездоглядність, загроза життю і здоров’ю, проблеми з житлом, хвороба батьків або їх ув’язнення тощо). Сім’я патронатного вихователя – це сім’я, в якій за згоди всіх її членів повнолітня особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі.

Одночасно під патронат (в одну патронатну сім’ю) влаштовується виключно один випадок: діти (не залежно від їх кількості), які є братами-сестрами, або до влаштування під патронат проживали в одній родині.
Патронатний вихователь має бути готовим негайно прийняти у своїй сім’ї дитину/дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах, і, відповідно до рішення органу опіки та піклування, потребують захисту та тимчасового догляду у сім’ї патронатного вихователя, підтримки найближчого родинного оточення такої дитини.

Патронатний вихователь не може поєднувати надання послуг патронату над дитиною з іншими видами діяльності, які перешкоджатимуть якісному виконанню умов договору про патронат над дитиною.

За надання послуги патронатний вихователь щомісяця отримує:
• Грошове забезпечення в розмірі 5-ти прожиткових мінімумів для працездатних осіб;
• При влаштування 2-х і більше дітей, віком до 1 року, неповнолітньої вагітної, дитини з ВІЛ, грошове забезпечення збільшується на 10% за кожну дитину та категорію, але сумарно не перевищує 50%;
• Соціальну допомогу на утримання та виховання дитини в розмірі 2-х прожиткових мінімумів відповідно до віку дитини;
• Сплату єдиного внеску за загальнообов’язкове державне соціальне страхування за патронатного вихователя.

Яка тривалість послуги?

Термін перебування під патронатом визначається потребами дитини та залежить від складності життєвих обставин, які спричинили її влаштування, але не має перевищувати 3 місяці.
В окремих випадках є потреба в подовженні термінів, але загальний термін перебування не повинен перевищувати 6 місяців.

Якщо Ви добра та небайдужа людина до долі дітей, які залишилися без батьківського піклування, та маєте бажання долучитися до сімейних форм виховання, більш детальну інформацію можете отримати у відділі праці та соціального захисту населення Недригайлівської селищної ради, яка розташована по вул. Сумська, 13, тел.: 5-23-56.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь