A A A K K K
для людей із порушенням зору
Недригайлівська громада
Сумська область, Роменський район

НЕ ПАЛІТЬ СУХУ ТРАВУ ТА ЛИСТЯ! НЕ ВБИВАЙТЕ НІ СЕБЕ, НІ ПРИРОДУ

Дата: 16.09.2021 15:57
Кількість переглядів: 1280

З приходом осені на території нашої громади все більше відчутний дим від паління сухої трави, бадилля картоплі.

Відповідальність за порушення цієї норми передбачена Кодексом України про адміністративні правопорушення, що тягне за собою накладення штрафів!

За самовільне спалювання сухої рослинності або її залишків передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафів на громадян від 3060 грн. до 6120 грн. і на посадових осіб – від 15 300 грн. до 21 420 грн. А в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 6120 грн. до 12 240 грн. і на посадових осіб – від 21 420 грн. до 36 тис. грн.

Треба знати, що при згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, оксиди важких металів і низка канцерогенних сполук. В тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання.

Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотрутніших для людини речовин. На присадибних ділянках рослини нерідко окропляють пестицидами, які також вивільняються у повітря при згорянні листя чи трави. Найбільше пестицидів містить бадилля картоплі, яке ми так рясно окропляємо від колорадського жука.

На місці підпалів нормальне життя рослин і комах відновлюється лише через 5-6 років, але дуже часто не відновлюється ніколи.

Перед тим як виникне бажання підпалити суху траву, її залишки чи листя подумайте, що ви залишаєте нашим нащадкам.

Найбільш дружнім по відношенню до довкілля шляхом утилізації опалого листя є компостування. Метод компостування є безпечним способом переробки листя та інших органічних відходів, що не шкодить довкіллю. Компостну купу можна зробити на краю подвір'я, неподалік від джерела води та бажано у місці, куди не попадає пряме сонячне проміння.

Будьмо свідомими! Турбуймося про довкілля та здоров'я кожного із нас!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь