A A A K K K
для людей із порушенням зору
Недригайлівська громада
Сумська область, Роменський район

СЬОГОДНІ – ДЕНЬ ВИЗВОЛЕННЯ УКРАЇНИ ВІД НАЦИСТСЬКИХ ЗАГАРБНИКІВ

Дата: 28.10.2021 13:42
Кількість переглядів: 2230

Відповідно до Указу Президента України від 20 жовтня 2009 року № 836/2009 та з метою всенародного відзначення визволення України від нацистських загарбників, вшанування героїчного подвигу і жертовності Українського народу у Другій світовій війні, в Україні установлено День визволення України від нацистських загарбників, який відзначають щорічно 28 жовтня.

Визволення України почалося зі сходу – з операції «Малий Сатурн». Це були завершальні бої Сталінградської битви однієї з найбільших битв Другої світової (листопад 1942 – лютий 1943 років), яка стала переломною у ході війні між двома велетенськими державами нацистською Німеччиною та СРСР на користь останнього.

На початку зими 1942 року були звільнені перші населені пункти України, а остаточне визволення українських земель розпочалось у ході Курської битви (5 липня – 23 серпня 1943 року).

23 серпня війська Степового фронту звільнили місто Харків. У вересні – жовтні 1943 року розгорнулась героїчна битва за Дніпро, уздовж якого німці намагалися створити неприступну лінію стратегічної оборони («Східний вал»).

Київ було визволено 6 листопада 1943 року.

У 1944 році силами чотирьох Українських фронтів було здійснено серію блискучих наступальних операцій: 25 січня – 17 лютого 1944 року – Корсунь-Шевченківська операція; січень-квітень 1944 року – визволення значної частини Правобережної і Західної України; 26 березня 1944 року – перехід через державний кордон із Румунією; 8 квітня 1944 року – перехід через державний кордон з Чехословаччиною; 10 квітня 1944 року – ворога вибито з Одеси, і, водночас, прорвавши добре укріплену оборону, війська 4-го Українського фронту та Приморської армії розгромили вороже угруповання на Кримському півострові; 9 травня 1944 року – після кровопролитного штурму було визволено Севастополь; 27 липня 1944 року – визволено Львів.

У перебігу Карпато-Ужгородської операції відбулося визволення від фашистської окупації території України в її довоєнних кордонах, а 28 жовтня було очищене від загарбників головне місто Закарпатської України Ужгород і завершено визволення Закарпатської України.

Таким чином, наприкінці жовтня 1944 року вся територія України була очищена від окупантів.

Дорогою ціною дісталася перемога Україні. На окупованій території країни загинуло 5,5 млн осіб, у тому числі майже 4 млн мирних жителів, до Німеччини було вивезено приблизно 2,2 млн остарбайтерів.

Вічна пам’ять визволителям Української землі, полеглим на полі битви! Честь і слава живим героям!

28 жовтня 2021 року виповнюється 77 річниця з дня визволення України від фашистських загарбників.

З цього приводу у селищі Недригайлів, у населених пунктах громади відбулося покладення квітів до пам’ятних місць, пов’язаних з подіями Другої світової війни.

У покладенні квітів до пам’ятних місць взяли участь представники селищної ради, старостинських округів, організації ветеранів.

Ряд заходів пройшло у бібліотечних закладах та закладах освіти селищної ради.

Усі заходи пройшли з дотриманням санітарно-епідемічних вимог.

Кожна річниця визволення України - свято пам’яті і скорботи усіх жителів країни. За цією датою стоїть багато подій, які слід ніколи не забувати. І сьогоднішні заходи є тому підтвердженням.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь