Недригайлівська громада
Сумська область, Роменський район

Віцепрем’єрка сподівається на зміну формату співпраці України й НАТО на саміті у Вільнюсі

Дата: 08.05.2023 12:08
Кількість переглядів: 1130

Фото без описуВіцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина вважає, що саміт Північноатлантичного Альянсу у Вільнюсі може схвалити створення Ради Україна-НАТО у новому форматі.

Про це, як пише "Європейська правда" з посиланням на "Суспільне", Стефанішина сказала під час зустрічі із журналістами в середу.

"Наразі є пропозиція щодо оголошення на саміті у Вільнюсі про створення Ради Україна-НАТО у форматі 32, а не 31+1, як передбачає Комісія Україна-НАТО, яку ми зараз маємо", – пояснила віцепрем’єрка.

За її словами, Київ розглядає створення Ради як інструмент для підготовки й обговорення рішень до наступного саміту НАТО у Вашингтоні, що припадатиме на 75-річчя створення Альянсу.

Крім того, за словами Стефанішиної, триває робота над створенням Спільного центру Україна-НАТО "для підготовки, тренування, аналізу ситуації, обміну досвідом". 

"Центр є нашою спільною з Польщею ініціативою. Однак для нас важливо передбачити переміщення Центру в Україну, коли дозволить безпекова ситуація", – додала вона.

Серед інших очікувань саміту Альянсу у Вільнюсі Стефанішина назвала посилення підтримки України в межах Комплексного пакета допомоги (Comprehensive Assistance Package, CAP).

Нагадаємо, 20 квітня генсек НАТО Єнс Столтенберг під час візиту до Києва заявив, що на липневому саміті у Вільнюсі країни-члени Альянсу готуються обговорювати питання членства України та гарантії безпеки для неї, але головним питанням залишається забезпечення перемоги України у війні.

Водночас агентство DPA повідомило, що члени НАТО, зокрема Німеччина і США, поки не хочуть конкретних рішень у питанні членства України в Альянсі.

У свою чергу в Держдепі США заявили, що підтримують приєднання до НАТО нових членів, зокрема й України, однак наразі зосереджені на підтримці Києва у протидії російській агресії.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь