A A A K K K
для людей із порушенням зору
Недригайлівська громада
Сумська область, Роменський район

Ядерний вибух: як підготуватися, щоб вижити та як діяти після?

Дата: 13.07.2023 14:41
Кількість переглядів: 652

Провідним інспектором Роменського районного сектору №2 філії ДУ «Центр пробаці» Арістарховою В.В. було проведено інструктаж із засудженими особами, що потрібно робити при радіаційній аварії.

Радіаційна аварія – це порушення правил безпечної експлуатації ядерно-енергетичної установки, обладнання або пристрою, що спричинило вихід радіоактивних продуктів або іонізуючого випромінювання за межі безпеки.

Також вона може супроводжуватися вибухами та пожежами. 

Основними наслідками таких аварій є радіаційний вплив та радіоактивне забруднення. 

Через радіаційний вплив у людини можуть порушуватися життєві функції різних органів (органи кровотворення, нервової системи, шлунково-кишкового тракту тощо), може розвиватися променева хвороба. 

Учасникам роз’яснено правила поводження при радіаційній аварії, як безпечно харчуватися та пити воду, а також йодопрофілактика – дозування йодиту калію.

Як підготуватися?

Знайдіть укриття поблизу свого дому, місця роботи, навчання тощо. Укриттям може бути як підвал, так і приміщення всередині будівлі з міцного матеріалу: цегла, цемент, земля краще зупиняють радіацію, ніж дерево, гіпсокартон чи тонкий листовий метал. 

У якості укриття всередині будівлі краще обирати туалет, ванну чи комору, що розташовані далі від зовнішніх стін та даху. Бо на зовнішні стіни та дах осідають радіоактивні матеріали. У багатоповерховій будівлі з цегли чи бетону найбільш безпечними є закриті приміщення на середніх поверхах.

Найнадійнішим укриттям є підвал. Підземні укриття можуть захистити не лише від радіації, а й від уламків та вибухової хвилі.

Підготуйте тривожну валізу. Бажано, аби їх було декілька у місцях, де ви перебуваєте найчастіше: вдома, на роботі. У них має бути змінний одяг, вода у закритих пляшках, герметично запаковані продукти тривалого зберігання. 

Що робити під час удару?

У випадку ядерного удару діяти треба швидко. У разі сповіщення про ядерну загрозу – негайно пройдіть у найближче укриття і візьміть з собою свою тривожну валізу. 

Якщо ви не у підземному укритті – не підходьте до вікон, будьте якомога далі від зовнішніх стін та даху. 

Якщо ви опинилися на вулиці під час вибуху потрібно негайно знайти укриття, або сховатись у заглибленні чи за будь-яким міцним об'єктом, що може захистити. Краще лягти обличчям донизу, закритися одягом, прикрити голову капюшоном або руками. 

Якщо під час вибуху ви перебуваєте у транспорті, необхідно зупинитись і пригнутися всередині автівки.

У безпечному положенні треба перебувати, поки не минуть дві ударні хвилі, які за звуком нагадуватимуть грім. Після цього у вас є 10 хвилин, щоб зайти в найближче укриття перед початком радіоактивних опадів. 

Що робити потім?

Як тільки ви опинилися в укритті, треба зняти брудний одяг та скласти його у поліетиленовий пакет. Якщо є змога – вимийте з милом відкриті ділянки тіла та волосся, якщо води немає – протріть вологими серветками чи вологою тканиною. Одягніть чистий одяг, без потреби не торкайтеся очей, носа та рота. Органи дихання треба закривати респіратором та НЕ ВМИКАТИ вентиляцію. Перебуваючи в укритті, можна їсти їжу та пити воду лише із герметичного пакування. 

 

 

Скільки перебувати в укритті?

Мінімум — 24 години. Чим довше ви будете залишатися в укритті, то меншу дозу радіації ви отримаєте. Але якщо ви перебуваєте в поганому укритті, а поряд є краще – перейдіть у нього щонайменше через годину після атаки. 

Рівень загрози ззовні також залежить від відстані до епіцентру вибуху, напряму вітру, потужності бомби. Якщо у вас є дозиметр, ви можете самостійно виміряти рівень радіації поза укриттям. Безпечним вважається показник до 30 мікрорентгенів на годину (0,3 мікрозиверта на годину). 

Як і коли можна виходити на вулицю?

Перш ніж вийти назовні, потрібно одягнути респіратор, рукавиці, дощовик, окуляри та бахіли, покласти речі у пакет. Для кращого захисту можна обмотати скотчем місця, які погано прилягають до тіла. 

Респіратор треба змінювати раз на три години, дощовик – раз на 8-10 годин. Знімати їх треба у безпечних приміщеннях, а краще – у підвалах. 

Якщо ви забруднили руки чи обличчя – протирайте їх паперовими серветками, змоченими у рідину для змивання лаку. Якщо починається дощ – негайно ховайтеся в укриття.Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь