Недригайлівська громада
Сумська область, Роменський район

Чому “Сумиобленерго” має графіки погодинних відключень та в яких умовах працюють енергетики Сумщини?

Дата: 13.10.2023 17:26
Кількість переглядів: 163

Щодня від обстрілів з території росії страждають і електромережі “Сумиобленерго”. Як енергетики Сумщини працюють майже на кордоні з рф, чому на сайті обленерго є графіки погодинних відключень та як готуються до зими, розповів в ефірі Українського радіо заступник директора технічного з високовольтних мереж АТ “Сумиобленерго” Олександр Маландій.

– Яких руйнувань із початку повномасштабного вторгнення зазнали енергетичні об’єкти Сумщини?

– На це питання важко відповісти вичерпно, адже прикордоння Сумщини обстрілюють щодня. Щодня від обстрілів росії страждають і електромережі АТ “Сумиобленерго”. Від початку повномасштабного вторгнення рф на територію України зазнали пошкоджень або руйнації по АТ “Сумиобленерго” понад 900 об’єктів енергетики – це високовольтні підстанції, трансформаторні підстанції, КТП, ЗТП, повітряні лінії електропередачі 04, 10, 35, 110 кВт. та інше енергетичне обладнання. Деякі з них зазнавали пошкоджень по кілька разів після відновлення – це об’єкти у 20-кілометровій прикордонній зоні.

Практично всі електричні мережі на території Сумської області, які були пошкоджені внаслідок бойових дій, відновлені, за виключенням тих, які знаходяться у безпосередній близькості до кордону. Але відновлені електромережі надалі ще потребують додатково реконструкції та модернізації.

Щодо наймасштабніших руйнувань – це ті об’єкти, які потрапили під обстріл на початку вторгнення. 3 березня 2022 року внаслідок авіаудару російської армії по місту Суми були пошкоджені дві підстанції – ПС-330 “Суми” і ПС-110 “Вузлова”. На даний час роботи з відновлення ще тривають.

– Де ситуація з руйнуваннями найбільш катастрофічна?

– Найбільш катастрофічна ситуація, звісно, на прикордонні. Хотінська, Юнаківська, Краснопільська, Зноб-Новгородська, Есманська, Середино-Будська, Білопільська, Великописарівська громади і місто Середина Буда. Щодня там “прильоти”, щодня наші енергетики, ризикуючи життями, відновлюють розподіл електроенергії в домівки людей. Адже там залишається жити велика кількість наших земляків. Залишити без світла ми їх не можемо і всі зусилля направлено на відновлення цих мереж.

– Це ті громади, які постійно обстрілюються. Як вдається відновлювати світло там?

– Це надскладна, ризикована праця в перервах між прильотами. Зараз фахівці АТ “Сумиобленерго”, які працюють у прикордонні, забезпечені бронежилетами, захисними касками, аптечками, але це не дає їм гарантії стовідсоткового збереження життя. Відновлення розподілу електроенергії відбувається тоді, коли закінчився обстріл. Усі роботи та пересування бригад енергетиків суворо узгоджуються з військовими та правоохоронцями. Зараз, згідно з наказом Сумської ОВА, посилені тимчасові обмеження особливого режиму в 5 кілометровій прикордонній зоні, тож для відновлення електромереж на цій території потрібні додаткові погодження.

– Чи є населені пункти, де досі не відновлений розподіл електроенергії та чи планується це робити?

– Так, на жаль, є такі населені пункти, де ще досі не відновлений розподіл електроенергії. Станом на 10 жовтня, через бойові дії на території Сумщини знеструмлений 61 населений пункт, з них 8 – частково. Найдовше відключені окремі населені пункти по Великописарівській дільниці: села Дмитрівка, Братениця, Лукашівка, Шевченкове. По Білопільській дільниці: села Ободи, Павлівка (частково), Іскрисківщина (частково). Ми докладаємо сили для відновлення, але в першу чергу – життя наших працівників. Роботи з відновлення плануються, триває підготовка матеріалів щодо заживлення цих об’єктів по резервах, але і резервні лінії живлення також пошкоджені, зараз прораховуються інші варіанти, щодо їх можливого підключення. Але дозволу на роботу енергетиків у цих населених пунктах у нас поки що немає.

– В яких умовах доводиться працювати енергетикам?

– Як я вже зазначив, умови надскладні. Усі енергетичні об’єкти – це цілі окупантів, навіть у відносно безпечних місцях. А в прикордонних містах і селах – тим паче. Там кожен клаптик землі несе небезпеку.

Маємо ситуацію, яка є нашим болем – це загибель трьох працівників “Сумиобленерго” в прикордонній Юнаківській громаді 19 травня 2023 року. Це наші колеги – 49-річний Роман Лісовенко, 55-річний Олександр Шпак і 53-річний водій Геннадій Похилько. Це страшна болюча втрата і для компанії, і для рідних. Ще раз висловлюю співчуття близьким загиблих.

Із росіянами неможливі будь-які домовленості. Наші працівники пересувалися на авто, позначеному, що воно належить енергетикам. Було зрозуміло, що люди їхали відновлювати світло. Але російська армія вдарила по авто.

Наші загиблі колеги – герої, які несли світло там, де панує пекло. Уклін їм і шана за працю. Світла вічна пам’ять.

– З початку бойових дій скільки працівників АТ “Сумиобленерго” загинуло?

– На сьогодні, у нас загинуло 5 працівників. Спочатку війни на міні підірвався Сокольник Олександр під час виконання робочого завдання і на фронті, захищаючи нас у лавах ЗСУ, загинув Охріменко Юрій. Крім цього, серед наших працівників – 6 поранених. Серед останніх: двоє поранених енергетиків, які виконуючи службові обов’язки в місті Середина-Буда потрапили під обстріл і наразі перебувають на лікуванні.

“Графіки погодинних відключень, які є на сайті АТ “Сумиобленерго” розробляються та актуалізуються щороку”

– Чи готові енергетичні об’єкти Сумщини до осінньо-зимового періоду?

– Так, енергосистема Сумської області працює стабільно. Але ж передбачити надзвичайні ситуації, з якими ми зіштовхнулися в період війни, неможливо. Існує ризик ракетних ударів росіянами по енергооб’єктах Сумщини та України. Оскільки енергетична система не замкнута, а всі області пов’язані мережею між собою, то “прильоти” навіть по інших областях можуть відгукнутися відключеннями і для нас. До того ж багато залежить від об’єктів генерації. Наші ТЕЦ і АЕС теж під прицілом ворога.

Наголошу, що з такими викликами енергетики України та Сумщини зокрема зіштовхується вперше. І я впевнений, ми гідно “стоїмо” на своєму енергетичному фронті. З метою швидкого реагування на пошкодження та відключення об`єктів енергетики в Сумській області, персонал АТ “Сумиобленерго” розробив схеми заживлення знеструмлених об`єктів критичної інфраструктури та переключили їх на окремі лінії живлення. Проведені і також проводяться протиаварійні тренування з персоналом. Також опрацьовуємо, спільно з нашими ТЕЦ, схеми виділення їх на збалансоване навантаження у випадку відключень.

– На сайті “Сумиобленерго” з’явилися графіки відключення світла з 1 жовтня, наскільки вони актуальні?

– Вони актуальні на момент їхнього розроблення та публікації. Буде інша ситуація – звісно, що графіки можуть змінюватися. Підкреслю, що графіки погодинних відключень (ГПВ), які ви бачите на сайті АТ “Сумиобленерго”, опубліковані не сьогодні – вони розробляються та актуалізуються щороку. Ця процедура здійснювалася і до повномасштабного вторгнення рф. На сьогодні вказівки про їх застосування немає.

ГПВ вводяться у випадку, коли в енергосистемі України виникає дефіцит і необхідне розвантаження мереж, щоб уникнути аварійних ситуацій. Наразі вказівок про введення їх в дію на території Сумської області від НЕК “Укренерго” немає. Якщо такі будуть – ми обов’язково завчасно повідомимо про це населення. Та сподіваємося на краще, віримо в сили протиповітряної оборони та наших захисників.

АТ “Сумиобленерго” отримує граничні ліміти споживання електричної енергії на добу від НЕК “Укренерго”. І вони можуть корегуватись у разі зміни ситуації в об’єднаній енергосистемі України. Зараз ніяких лімітів ми не отримували. І ще раз наголошую – АТ “Сумиобленерго” ці графіки самостійно не вводить. Лише за вказівки з НЕК “Укренерго”.

Ознайомитися з графіками погодинних відключень, а також планових і аварійних, ви можете на сайті “Сумиобленерго” в розділі “Відключення”.

– До чого готуватися мешканцям Сумщини у ситуації зі світлом?

– Я б радив все ж хоча б мінімально, та підготуватися до можливих ударів по енергосистемі України з боку росіян. Адже краще підготуватися, і нехай воно не знадобиться, та ви будете спокійніше переживати осінньо-зимовий період.

Тобто, подбати про альтернативне джерело електроживлення, тримати зарядженими павербанки, мати акумуляторні ліхтарі та газові горілки, запас їжі, яка не потребує приготування – це все той мінімум, який може знадобитися. В Україні війна, тому треба бути готовими до всього. Звісно, що наш персонал готується зі свого боку. І наші люди працюють наповну.

– Як побутові споживачі можуть “допомогти” енергосистемі та уникнути введення графіків відключень електроенергії?

– Навіть без ударів по енергооб’єктах, осінньо-зимовий період нелегкий для енергетиків. Негода, зменшення світлового дня, активніше використання електроприладів – це все додаткові навантаження на мережі.

Щоб уникнути його та запобігти аварійним ситуаціям, будь ласка, дотримуйтеся правил раціонального користування електроенергією. У години пікових навантажень (з 8 до 11 години та з 17 до 22) варто зменшити використання енергоємних приладів. При нагоді, пральні та посудомийні машини вмикайте на ніч, вимикайте світло в кімнаті, де нікого немає, і не залишайте увімкненими в мережу прилади, які не використовуються. Команда енергетиків постійно працює над тим, щоб усі мешканці Сумщини були зі світлом.Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь