A A A K K K
для людей із порушенням зору
Недригайлівська громада
Сумська область, Роменський район

Дрібнотоварний виробник грає велику роль у безпечності та якості молока і молочних продуктів

Дата: 23.11.2023 14:45
Кількість переглядів: 98

Роменське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області інформує насамперед власників великої рогатої худоби, які є дрібнотоварними виробниками сирого молока і  вводять в обіг молоко, як харчовий продукт, що 06.05.2022 року набрав чинності наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.04.2022 № 209 «Про затвердження Гігієнічних вимог до дрібнотоварного виробництва та обігу молока», які встановлюють гігієнічні вимоги до первинного виробництва та обігу молока від сільськогосподарських тварин, які утримуються дрібнотоварними виробниками (до 5 умовних дійних тварин), а також до пунктів заготівлі молока.

Що потрібно знати дрібнотоварному виробнику?

 - Сире молоко повинно бути отримано від клінічно здорових, ідентифікованих та зареєстрованих тварин відповідно до законодавства.

- Тварини, які утримуються дрібнотоварними виробниками, повинні перебувати під державним контролем з метою підтвердження їх стану здоров’я. 

- В разі будь-якого захворювання тварини, дрібнотоварний виробник негайно зобов’язаний повідомити уповноважену особу компетентного органу та/або ліцензіата та отримати від нього вказівки щодо поводження із хворою твариною та сирим молоком і молозивом, яке походить від такої тварини.

- Застосування препаратів, які можуть вплинути прямо або опосередковано на властивості або якість молока, дозволяється виключно за призначенням уповноваженої особи компетентного органу та/або ліцензіата.

Дрібнотоварні виробники та /або персонал (особа), які доглядають за тваринами, повинні володіти навичками виявлення прихованих форм запалення вимені (субклінічний мастит) та зобов’язані проводити дослідження молока на приховані форми запалення вимені не рідше одного разу на місяць; повідомити  уповноважену особу компетентного органу та/або ліцензіата в разі позитивних результатів дослідження молока на приховані форми запалення вимені (субклінічний мастит). Молоко з уражених маститом часток вимені кип’ятять і утилізують згідно з  вимогами законодавства, а із здорових згодовують непродуктивним тваринам після кип'ятіння. 

- Заборонено вводити в обіг як  харчовий продукт:

1) молоко від хворих та не ідентифікованих тварин, та тварин які піддавалися лікуванню і в яких не закінчився період виведення (очікування);                        

2) молоко отримане в перші 7 днів після отелення та останні 7 днів до кінця лактації сільськогосподарської тварини;

3) молоко від тварин, які не досліджувалися на приховані форми запалення вимені (субклінічний мастит) протягом останнього місяця;

4) молоко з іншими невідповідностями, визначеними законодавством.

Також даними вимогами передбачено:  Вимоги до потужностей (приміщень) для доїння, зберігання молока та обладнання для доїння; Вимоги до доїння, первинної обробки, збирання молока пунктами; Вимоги до персоналу (особи), що здійснює доїння, первинну обробку, заготівлю та транспортування молока в пункти або на переробну потужність; Вимоги до пунктів та Вимоги до збирання молока в пунктах та його транспортування на переробну потужність.

Як ми бачимо, сьогодні велика відповідальність покладається на виробників сирого молока, як першу ланку у довгому складному ланцюжку виробництва якісної, безпечної молочної продукції.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь