Недригайлівська громада
Сумська область, Роменський район

Заходи профілактики нещасних випадків це складова безпека праці.

Дата: 06.02.2024 12:02
Кількість переглядів: 204

Профілактика нещасних випадків — найважливіша державна, соціальна, гуманітарна задача, що стоїть перед кожним роботодавцем, головним  критерієм доцільності та ефективності якої є недопустимість нещасного випадку на виробництві.

      Основними причинами настання нещасних випадків та професійних захворювань є не виконання вимог інструкцій з охорони праці, особиста необережність потерпілого, травмування (смерть) внаслідок дій  інших осіб, невиконання посадових обов’язків, порушення вимог безпеки під час експлуатації транспорту та незадовільний стан виробничого середовища.

   Основними видами події настання нещасного випадку це  дорожньо-транспортна пригода на дорогах (шляхах) загального користування; падіння потерпілого під час пересування, падіння потерпілого з висоти та дія рухомих і таких, що обертаються, деталей обладнання, машин і механізмів.

    З метою створення безпечних і нешкідливих умов праці на підприємствах різної форми господарювання розробляються заходи профілактики, що передбачають конкретні завдання, термін виконання, необхідні ресурси для їх реалізації та способи контролю за їх здійсненням. Заходи  профілактики розробляються на підставі аналізу конкретних ситуацій та поділяються на технічні, санітарно-гігієнічні та організаційні.

    До технічних заходів профілактики належить - механізація та автоматизація виробничих процесів, засоби огородження, сигналізації,зміна технологічних процесів на більш безпечні.

    До санітарно-гігієнічних заходів профілактики  належить - модернізація штучного і природного освітлення, централізоване питне водопостачання, забезпечення нормальних параметрів повітря виробничого середовища, заходи з боротьби з шумом та вібрацією.

   До організаційних заходів профілактики  належить забезпечення  дотримання працівниками трудової та технологічної дисципліни, правил та норм з охорони праці, підбір працівниками відповідної кваліфікації.

   Головне  управління Пенсійного фонду України в Сумській області закликає роботодавців не нехтувати заходами з профілактики травматизму. Роботодавець  повинен забезпечити суворе дотримання працівниками вимог трудової дисципліни, за необхідністю  використовувати заходи матеріального та адміністративного впливу до порушників трудової та виробничої дисципліни. Постійно покращувати умови праці та належно утримувати територію підприємства. Проводити  інструктажі та навчання з питань охорони праці. Забезпечувати працівників спецодягом, спецвзуттям,засобами індивідуального захисту, дотримуватись  правил експлуатації обладнання. Роботодавець повинен забезпечувати проведення ознайомлення всіх працівників з обставинами та причинами нещасного випадку на виробництві у разі його виникнення, та вживати заходи для запобігання аналогічних та інших випадків.

посада:  Головний спеціаліст відділу профілактики та                        

 розслідування нещасних випадків управління

 контрольно - перевірочної  роботи

головного  управління Пенсійного

 фонду України в Сумської області                                                                          Світлана Ткаченко

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь