Організація питного режиму в закладах освіти повинна сприяти оптимальному задоволенню потреб у безпечній та якісній воді
Забезпечення питного режиму дітей - важлива складова розвитку та збереження здоров'я дитини! Достатнє вживання води щодня допомагає подолати хронічну втому, стрес, покращує роботу мозку. Вода унікальна, вона легко засвоюється, бере участь у всіх життєво важливих процесах в організмі, допомагає регулювати температуру тіла.
Єдиних норм споживання рідини для дітей немає, але можна орієнтуватись на рекомендації Міністерства охорони здоров'я України:
- діти від 1 до 4 років - 2-4 склянки;
- діти від 4 до 8 років - 5 склянок;
- діти від 9 до13 років – 7-8 склянок;
- діти 14 і більше років - 8-11 склянок.
Вимоги по організації питного режиму
Заклади освіти, у яких навчальний процес триває в очному режимі, мають дотримуватися правил та норм до безпечності і якості питної води, призначеної для споживання людиною. Питна вода повинна відповідати гігієнічним вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 “Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною”: бути безпечною в епідемічному та радіаційному відношенні, мати сприятливі органолептичні властивості і нешкідливий склад згідно вимог державних стандартів та санітарного законодавства. Так, у їдальні, буфеті, на харчоблоці та в інших приміщеннях закладу освіти потрібно забезпечити проточну холодну та гарячу воду. Питні фонтанчики слід розміщувати із розрахунку 1 на 100 учнів. Заклади освіти повинні бути обладнані інженерними мережами господарсько-питного водопостачання, мережами каналізації та водостоку відповідно вимог Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти, затвердженого наказом МОЗ України № 2205 від 25.09.2020р., Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України № 234 від 24.03.2016р.
Проте не в кожному закладі освіти доступне централізоване водопостачання. Для таких випадків Санітарний регламент передбачає можливість використовувати воду з громадських свердловин, колодязів, каптажів у разі підтвердження безпечності питної води. Але навіть у такому випадку потрібно забезпечити подачу води до приміщень закладу освіти, а також обладнати внутрішню каналізаційну мережу з виведенням стоків на локальні очисні споруди.
За відсутності централізованого водопостачання встановлюються індивідуальні або колективні установки (пристрої) доочищення питної води з обов’язковим проведенням лабораторного контролю безпечності та якості питної води з періодичністю відповідно до вимог ДСанПіН 2.2.4-171-10. Керівник установи, на балансі якої встановлено пристрій, розроблює та погоджує, відповідно вимог чинного законодавства, технологічний регламент з описом технологічного процесу доочищення та подачі питної води. Має бути розроблена робоча програма здійснення виробничого контролю якості води з визначенням видів контролю, переліку показників, періодичності відбору проб. Відповідальні особи за експлуатацію обладнання проводять своєчасний профілактичний ремонт, заміну фільтрів, промивку мереж пристрою з обов’язковою фіксацією проведених робіт в обліковому журналі.
Організовують питний режим для дітей шляхом видачі питної води після кип’ятіння. Кип’ячену воду дають після охолодження до кімнатної температури. Воду зберігають у добре вимитому посуді, закритому кришкою. Для цього можуть бути використані чайники та бачки з нержавіючої сталі з кришками. Термін зберігання охолодженої кип’яченої води 6 годин. Тару для зберігання кип’яченої води миють в кінці кожного робочого дня. Для пиття води можуть бути використані одноразові стакани, фарфорові чашки та скляні стакани. Якщо для пиття води використовуються одноразові стакани, то передбачають місткість для використаних стаканів. Якщо для пиття води використовують фарфоровий або скляний посуд, то його виставляють на рознос, промаркований для чистих стаканів. Біля нього розміщують рознос для збору використаних стаканів.
Можлива організація індивідуального питного режиму (пляшки з водою). Також використовують очищену воду з ємностей із дозованим розливом (на яку є документи, що підтверджують її якість) за наявності одноразових стаканів чи індивідуальних чашок. Фасована негазована вода промислового виробництва, а також вода з установок із дозованим розливом негазованої фасованої питної води повинні відповідати вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10, що підтверджується виробником.
Вода – дуже важливий компонент здорового харчування.