До уваги операторів агропродовольчих ринків
Дата: 27.12.2024 15:32
Кількість переглядів: 68
Повідомляємо що Уряд України оновив гігієнічні вимоги щодо діяльності агропродовольчих ринків. З 5 грудня 2024 року набирає чинності наказ Мінагро політики та продовольства України №1279 «Про затвердження Гігієнічних вимог до агропродовольчих ринків». Виконання вимог має на меті підвищити рівень безпечності та якості харчових продуктів на агропродовольчих ринках та сприяти створенню безпечного середовища для споживачів і підвищенню довіри до агропродовольчих ринків.
Гігієнічними вимогами до агропродовольчих ринків регламентовано мати: експлуатаційний дозвіл, наявності акредитованої державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, вимоги до гігієни персоналу, який працює в зоні поводження з харчовими продуктами, та застосувати постійні процедури затверджені на принципах системи HACCP.
Згідно з гігієнічними вимогами заборонено реалізацію:
- харчових продуктів, за відсутності підтвердження їхньої придатності за результатами випробувань (досліджень) акредитованою лабораторією, яка знаходиться на агропродовольчому ринку;
- харчових продуктів, мінімальний термін придатності або граничний термін споживання (дата «вжити до») яких закінчились;
- харчових продуктів, які через свої мікробіологічні властивості є такими, що швидко псуються, за відсутності холодильного обладнання, що дозволяє забезпечити відповідні температурні режими їх зберігання;
- кондитерських і кулінарних виробів, напівфабрикатів з м’яса та риби (фарш, котлети, кров’яні та домашні ковбаси, зельц, холодець тощо) домашнього виготовлення;
- м’ясних, рибних, молочних, плодоовочевих, плодово-ягідних, грибних консервів домашнього виготовлення;
- зернових і круп’яних продуктів, забруднених насінням шкідливих бур’янів, лікарських рослин;
зіпсованих або загниваючих овочів, зелені, фруктів, ягід.